Social Return on Investment (SROI) gaat over een positieve verandering teweegbrengen in een gemeenschap of samenleving. Dit kunnen voordelen zijn zoals het creëren van banen, verbeterde gezondheidsresultaten, lagere criminaliteitscijfers of ecologische duurzaamheid.
Een investering die een bedrijf doet, draagt zo bij aan de primaire doelstellingen van het bedrijf, maar levert ook positieve maatschappelijke waarde op.
In Nederland heeft de overheid het volgende bepaald:
“ Social Return on Investment (SROI) heeft tot doel een bijdrage te leveren aan het vergroten van de arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en wordt als onderdeel bij aanbestedingen verplicht gesteld.”
Bedrijven mogen ook zonder aanbesteling invulling geven aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), als zij het 'gewoon' belangrijk vinden om een verschil te maken voor deze mensen.
Boel op Stelten vindt het heel belangrijk om een verschil te kunnen maken voor mensen (jongeren tussen 16-24 jaar in dit geval) 'met wie het niet zo lekker gaat'. Zij hebben daardoor een verhoogd risico op uitval wat het lastiger voor hen maakt mee te draaien in onze maatschappij.
Op school of bij de studie hebben ze soms geen klik met de mentor en niemand heeft tijd om echt naar ze te luisteren en (een klein beetje) te kunnen helpen.
Tijdens mijn werk als docent en mentor in het middelbaar en mbo-onderwijs, heb ik gemerkt dat studenten die mijn hulp het meest nodig hadden, diegenen waren die door de school als lastig werden ervaren, een vervelende thuissituatie hadden en/ of niet wilden worden geholpen, omdat ze het gevoel hadden dat er toch niet naar ze werd geluisterd (door schade en schande ondervonden wijs geworden helaas).
Dit zijn ook de studenten die niet even thuis vragen om een dure coach. Als er al hulp wordt ingeschakeld, is het vaak hulp met lange wachtlijsten en wordt het al snel 'zwaar' en 'een moetje'.
Boel op Stelten wil er juist voor deze studenten zijn, iemand zijn die zich wel hard voor ze maakt.
Daarom is het tarief voor studenten die zelf komen heel laag, zodat iedereen die hulp nodig heeft, dit ook zelf snel en makkelijk kan regelen.
Bedrijven, scholen en organisaties betalen een 'extra fee' als zij Boel op Stelten inhuren. Op deze manier doen zij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Immers door hun bijdrage kunnen de studenten die zelf komen, worden geholpen!